Meten is weten, ingeven is leven

Meten is weten, ingeven is leven

3 december 2016 Uit Door Martijn van Essen

Deze week hoorde ik een bijzonder feit op de radio. Het aantal penalty’s dat gemist wordt in betaald voetbalwedstrijden is de afgelopen jaren toegenomen. Daartegenover staat dat de voetballers over het algemeen een stuk beter zijn gaan voetballen.

Ik kan me nog goed herinneren hoe dit bij het Nederlands Elftal was. Vroeger, toen dit team nog meedeed om de prijzen, vlogen we regelmatig weer eens uit een toernooi door slechte strafschoppen. Check youtube vooral nog eens op Clarence Seedorf, vreselijk. Vandaag de dag schijnt het gemiddelde dus alleen maar toegenomen te zijn. Hoe kan dit?

De man op de radio gaf zomaar de wetenschap de schuld. De hoofden worden volgepropt met kennis over penalty’s. Sterker nog: 10 seconden voordat een penalty genomen moet worden fluistert de penalty-wetenschapper nog even iets in. Hij geeft informatie over welke hoek de keeper percentueel gezien het meest kiest om naartoe te duiken. De schutter schiet en is totaal vergeten het één op één gevecht met de doelman aan te gaan en is zijn intuïtie vergeten in te schakelen.

Word wakker, zet je hoofd eens uit. En voel. Als een kind dat niets weet, maar voelt.

Martijn